The Wrecking Crew

wrecking crr

The Wrecking Crew. Ohjaaja: Denny Tedesco. Dokumentti. 101 min. 2008.

TheWreckingCrew-2015-1

Wrecking Crew -niminen muusikoiden ’studioyhteisö’ soitti lukuisilla 1960-luvun hittibiiseillä ja albumeilla. You’ve lost that lovin’ feelin’, Good vibrations, Mr. Tambourine man, These boots are made for walking…Wrecking Crew soitti eri kokoonpanoissa mm. Phil Spectorin tuottamilla levyillä ja ryhmän yhteistyö Beach Boys -pomo Brian Wilsonin kanssa oli suorastaan mullistavaa. Beach Boysin Pet Sounds -niminen albumi on yksi aikakauden parhaista.

Wrecking Crew ei pitänyt meteliä itsestään. Ammattitaitoisen ryhmän innostus ja venyminen moneen genrelokeroon, varsinkin tuolloin studiomuusikoiden keskuudessa halveksittuun rock’n’rolliin oli suuri vahvuus. Los Angelesiin keskittyi nuoria ja ennakkoluulottomia soittajia. Rahan vuoksi soitettiin myös rokkia. Länsirannikon rento soundi iski surf-leffojen suosion vanavedessä. Ja Wrecking Crew hallitsi ’rentoilun’. Uudenlaisesta asenteesta syntyi myös ryhmän nimi. Jos halusit vähällä harjoittelulla ykkösluokan popsoundia, tilasit paikalle Wrecking Crewn. ’Jotta levyissä olisi svengiä’.

Wrecking Crew -niminen dokumentti on jo vuodelta 2008 mutta esillä olevat asiat eivät enää vanhene. Dokumentti syntyi maineikkaan Tommy Tedescon pojan, Denny Tedescon toimesta. Luonnollisesti tarina nostaa Tommy Tedescon tärkeimpään rooliin. Mutta dokumentin päätähdet eivät ole tähtiä sanan perimmäisessä merkityksessä – nämä soittajalegendat eivät diivaile. He tietävät oman asemansa mutta vaatimattomuus kaunistaa. Tedescon lisäksi eniten äänessä ovat rakastettava basisti Carol Kaye ja ryhmän pomo Hal Baine. Jutut ovat paloja musiikin historiasta. Välähdykset ovat rentoja ja valaisevia mutta niistä puuttuu kaikki ylimääräinen elvistely. Wrecking Crewn soittajat kertaavat 60-luvun musiikillista ajankuvaa ruohonjuuritasolta käsin katsottuna.

Levyjä tehtiin liukuhihnalta, keikkoja oli enemmän kuin laki salli. Kaikki halusivat taustalleen Wrecking Crewn. Kultakausi kesti vuosikymmenen. Kuin tyhjästä markkinoille ilmestyivät laulaja-lauluntekijät ja bändien jannut osasivat soittaa itse vaikeatkin kohdat. Maineikas studiomuusikkojen yhteisö menetti asemansa.Wrecking Crew -pomo Hal Bainelle pudotus oli suuri – kymmenen vuotta John Denverin bändissä, 5000 dollarin viikkopalkalla. Sitten tuli 70-luku ja avioero sekä taloudellinen romahdus.

Wrecking Crew ei selittele tai aseta itseään jalustalle. Mielenkiintoiset tarinat ruokkivat kiinnostusta ja luonnollisesti musiikki soi joka käänteessä. Nostalgiaa parhaasta päästä.

 

Wrecking Crew Elisa Viihteessä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone