The Meddler ★★★☆☆

22meddler-master768-v4

Ohjaaja: Lorene Scafaria. Pääosissa: Susan Sarandon, Rose Byrne, J. K. Simmons. 100 min.

Pari vuotta aiemmin leskeksi jäänyt Marnie Minervini (Susan Sarandon) muuttaa New Yorkista Los Angelesiin ollakseen lähempänä miesystävästään vastikään eronnutta tytärtään Loria (Rose Byrne). Marnie ramppaa aikuisen tyttärensä luona omilla avaimillaan ja täyttää tämän puhelinvastaajan viesteillään. Kun tytär haluaa asettaa selkeämmät rajat heidän suhteelleen, ”adoptoi” Marnie tyttärensä ystävän, jonka häät hän lupaa rahoittaa, sekä Apple-myyjän, jonka koulutuksesta hän alkaa huolehtia.

The Meddler tarjoaa Susan Sarandonille hänen kiinnostavimman roolinsa miesmuistiin. Marnie on samanaikaisesti sekä rasittava että sympaattinen. Pintatasolla hän näyttä selvinneen hyvin miehensä kuolemasta, mutta elokuva antaa vihjeitä myös päinvastaisesta. Siihen viittaa esimerkiksi Marnien haluttomuus kiinnittyä lempeään, karismaattiseen ja kärsivälliseen mieheen (J. K. Simmons). Samalla Marnien kiihkeä auttamishalu näyttäytyy uudessa valossa: lähimmäisenrakkauden sijaan kyse onkin kenties pyrkimyksestä täyttää miehen poismenon elämään jättämä tyhjiö.

The Meddler ei ole pinnallinen hassuttelu tai hilpeä äiti-tytärkomedia, vaan sen tunnelmassa ja teemoissa on melankolinen pohjavire. Marnien hahmon surumielisiä piirteitä tasoittavat hänen spontaaniutensa ja huumorinsa, mutta täysin lukossa elämässään olevan, isänsä kuolemaa ja menetettyä rakastaan surevan Lorin hahmosta puuttuvat traagisuutta pehmentävät elementit.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteessä

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone