The Homesman

homesman_juliste

The Homesman. O: Tommy Lee Jones. PO: Tommy Lee Jones, Hilary Swank. 122 min. K-16.

thehomesman2

Mantraa lännenelokuvan kuolemasta jauhetaan vuosikymmenestä toiseen, vaikka se säännöllisesti osoitetaan myytiksi. Nurina jatkunee, vaikka The Homesman on paitsi hyvä myös lajityyppiä uudistava western.

Tommy Lee Jones lunastaa sen myötä yhä vahvemman paikan myös ohjaajana. Sillä vaikka teatterimainen, suljetun tilan The Sunset Limited (2011) oli jo varsin onnistunut, edustaa The Homesman monipuolisempaa kerrontaa yhdistellessään napakkaa dialogia, laajoja ulkoilmaottoja ja elokuvaa varten suunniteltuja soittimia hyödyntävää Marco Beltramin musiikkia.

George Briggs (Jones) ja Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) saavat tehtäväkseen kuljettaa kolme kovan elämän hulluuteen ajanutta naista mantereen poikki.

The Homesmanissa rajaseutujen romantiikka on revitty irti juuriaan myöten. Maa ei ole jumalallinen runsaudensarvi vaan julma ja petollinen taistelupari. Villi länsi kuvataan vielä epäromanttisempana ja luotaantyöntävämpänä kuin Robert Altamanin upeassa McCabe & Mrs. Millerissä (1971).

Perinteinen sankarius on korvattu omaan selviytymiseen tähtäävällä toiminnalla, jossa rehellinen täytyy olla korkeintaan itselle.

Kuten westerneissä, ja historian kuvauksessa laajemminkin, naiset saavat merkityksensä vain suhteessa miehiin – tai Mary Bee Cuddyn tapauksessa sellaisen puutteeseen. Siitä huolimatta naisnäkökulma on poikkeuksellisen vahva korostaessaan naisten panosta ja uhrauksia lännen uudisasuttamisessa, jonka yhteiseksi ääneksi järkensä menettäneiden raukkojen lohduton ulvonta laajenee.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone