Ted Nugent: Shutup & Jam

Ted Nugent, tuo Jenkkilän rääväsuu ja mielipideautomaatti  (unohtamatta ase-ja metsästysmaniaa) on viime aikoina viihtynyt julkisuudessa lähinnä patrioottisten punaniskakommenttiensa ansiosta. Tietenkin syyttävää sormea voi osoittaa median suuntaan – ilman suodattimia laukova Nugent on helppo tapa kuumottavien otsikoiden tuottamiseen. Mutta, pitää muistaa Nugentin olleen aikoinaan tykki keppimies – nuori lupaus kuritti lankkua melkoisessa kiimassa The Amboy Dukes -bändin aikoihin ja kyllähän Cat Scratch Fever on edelleen menevän kitararockin lokerossa ehdotonta aatelia.

40 miljoonan myydyn levyn jälkeen Nugent on täällä taas, seitsemän vuoden tauon jälkeen miehen 14. studioalbumi Shutup & Jam tarjoilee yllättävänkin maanläheistä ja hyväntuulista kitararokitusta. Ja tottahan miehen pitää päästä myös asiaan, patriootti suorasuu vuodattaa tuntojaan kappaleissa kuten I still believe, Never stop believing ja Trample the weak hurdle the dead.

Rähinäpala Everything matters on ehkäpä kiekon tehokkain rytmipala. Sammy Hagarin falsetilla vahvistettu She’s gone yltyy myös mainioon skebanakitteluun ja samat sanat voi lausua I still believe -kappaleen kohdalla. Tyylikäs tunnelmarock-muistelu Never stop believing kuullaan jopa kahtena eri versiona, joista blues-tunnelmointi on jo turhan sokerinen kokemus. Asian ytimeen päästään I love my Bbq -irvailun kohdalla, joka on kuin huumoriotteella etenevää Popedaa – biisinä turha mutta tekstistä löytyy ”ironiaa”. Popeda (tai Klamydia) voisi tehdä tekeleestä kotimaisen version tyyliin ”grilli on mun kaveri”.

Ted Nugent jaksaa vääntää rautalankaa melkoisen juurevalla otteella. Instrumentaalipala Throttledown etenee kuin kiskoilla. Miinusta kertyy lähinnä ylimittaisesta kokonaisuudesta mikä on siinä mielessä yllättävää, että mukana on useita alle kolmen minuutin siivuja. Materiaalia on vain liikaa. Blues-pitoisen Never stop believing -hölkän olisi voinut unohtaa studion roskikseen. Parhaimmissa paloissa Nugent rokittaa kuitenkin kuin tuli persiin alla ja skeba laulaa hoosiannaa. Nugent on äijä kitaran varressa, olkoon miehen kommentit ja mielipiteet kuinka punaniskaista paatosta tahansa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone