Tänään TV:ssä ylistetty pakolaisdraama – päätähti taisteli oikeassa elämässä tamilitiikereissä

Vahvoista elokuvistaan tunnetun Jacques Audiardin ohjaama Dheepan -elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015.
Rikosdraama kertoo Sri Lankan tamiilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan.
Dheepan on tarina menneisyyden painolastista ja sopeutumisen vaikeudesta. Elokuvaan saadaan sosiaalisen draaman vastapainoksi romanttinen juonenvire mutta myös Audiardin aikaisemmista elokuvista tuttua väkivaltaa, kirjoittaa kriitikko J.K. Silvennoinen.
Dheepanian näyttelevä Jesuthasan Antonythasan taisteli itse nuorena miehenä tamilitiikerien joukoissa Sri Lankan armeijaa vastaan.
Elokuvan pääpari jättää sisällissodassa riutuvan Sri Lankan kaoottisissa merkeissä. Dheepan on itse osallistunut verenvuodatukseen, tamilitiikeri on johtanut joukkoja verisissä taisteluissa. Mies tarvitsee perheen päästäkseen pakoon, kulissiperhe löytyy omaisensa menettäneistä Yalinista ja Illayaalista. Ranska ei tuo onnea vaan lähioslummin kurjuutta. Kovia kokenut kolmikko yrittää sopeutua mutta rikollisten johtama asuinalue on kaukana tavallisen ranskalaisen arjesta. Kun kontaktit rajoittuvat maahanmuuttajiin ja pikkunilkkeihin, sopeutuminen uuteen yhteiskuntaan on vain outo harha. Yritystä ei puutu, kolmikko tekee kaiken kuten sanotaan. Dheepan toimii talonmiehenä, vaimolla on työtä. Lapsi opiskelee. Mutta väkivalta ei jätä rauhaan. Pikkunilkkien ja huumetyyppien välienselvittely tulee liian lähelle, sissisotilaan sisällä kuohahtaa. Sodan kauhut sekoittuvat uudenkin asuinmaan arkeen.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone