Tänään TV:ssä Ylen jättidokkari – vuoden mielenkiintoisin tv-teko?

Talvisodan aikana amerikkalaiset tekivät Suomelle tarjouksen, jota oli vaikea uskoa todeksi. Kaikki suomalaiset siirrettäisiin Venäjän uhkaavan miehityksen alta turvaan Yhdysvaltoihin.

Suunnitelmaa ei onneksi tarvittu. Talvisota päättyi maaliskuussa 1940, eikä isoa pakolaisongelmaa syntynyt.

Tänään TV1:ssä nähtävä Operaatio Alaska on kuvitteellinen dokumentti ja verkkokokonaisuus, joka vie unohdetun suunnitelman loppuun.

3,7 miljoonaisen kansan evakuointi syrjäiseen Alaskan territorioon päätettiin toteuttaa.

Huima evakuointi käynnistyi kesällä 1940, jolloin Neuvostoliitto oli miehittänyt Baltian maat ja Suomessa uhka kasvoi hetki hetkeltä. Edessä oleva operaatio oli vaativa ja vaarallinen, perillä odotti vain suuri tuntematon. ”No big deal!” vakuuttivat amerikkalaiset.

Kuinka kaikki onnistuttiin toteuttamaan? Millaisena jatkui suomalaisten elämä uudella mantereella? Ja mikä oli lopulta suomalaisten kohtalo Alaskassa – ja koko operaation tausta?

Suomen uusi kohtalo ei ole pelkästään tekijöiden mielikuvituksen tuotetta. Ohjelmaa varten on haastateltu pariakymmentä eri alan asiantuntijaa siitä, mitä suomalaisille olisi evakuointiehdotuksen toteutuessa voinut tapahtua, mihin suuntaan historia olisi mahdollisesti kulkenut ja mitä meistä olisi nyt jäljellä.

”Ohjelman idea on tehdä suuri ajatusleikki, ikään kuin aikuisten satu. Oli hienoa nähdä, miten avoimin mielin asiantuntijat lähtivät leikkiin mukaan. Historia on täynnä sattumia, tekoja ja yksittäisten ihmisten tekemiä ratkaisuja. Oli mielenkiintoista valita sieltä ne hetket, jotka veivät maamme tarinan tälle täysin toisenlaiselle polulle”, Operaatio Alaskan toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja sekä alkuperäisidean luonut Tommi Hakko kertoo.

Katso uusintojen lähetysajat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone