Tänään TV:ssä yksi viime vuosikymmenen upeimmista suomalaiselokuvista – käsikirjoittaja otti valtavan riskin

Miekkailija – TV2 maanantaina 29.06. klo 22:05

Vuonna 2015 valmistunut Miekkailija on Klaus Härön draama rakkaudesta ja ihmisestä, joka lasten kautta löytää elämälleen tarkoituksen neuvostoajan Virossa.

Miekkailija valittiin Suomen Ehdokkaaksi  parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon. Elokuva pääsi yhdeksän muun elokuvan kanssa shortlistille, mutta ei varsinaiseksi ehdokkaaksi.

Elokuvassa Maajoukkuetason miekkailija Nelis (Märt Avandi) piiloutuu 1950-luvun Virossa Stalinin vainoja pestautumalla tekaistulla nimellä haapsalulaisen koulun liikunnanopettajaksi. Työssään hän kykenee hyödyntämään erityisosaamistaan mutta joutuu samalla törmäyskurssille järjestelmän kanssa, sillä koulun rehtorin (Hendrik Toompere) mielestä yläluokkainen laji ei sovellu kommunistisen paratiisin tulevien työläisten rakennusaineeksi.

Härö on aina ollut pikemminkin konservatiivinen traditionalisti kuin uudistaja, ja myös Miekkailija rakentuu klassisesta kerronnasta. Muodoltaan se on perinteinen urheiluelokuva, jonka käänteet urheilunäyttämöllä on helppo ennustaa. Visuaalisesti elokuva on kansainvälistä tasoa, ja etenkin kuvat sumuisesta Haapsalusta ovat hienosti toteuttuja, Mesta.netin kriitikko J.K. Silvennoinen kirjoittaa.

Elokuvan käsikirjoitti Anne Heinämaa. Hän tutustui elokuvan päähenkilön esikuvana olleen virolaisen Endel Nelisin tarinaan miekkailuharrastuksensa kautta.

Käsikirjoitustyön vuoksi hän muutti Viroon ja teki taustatyötä haastatteluilla. Samalla hän otti asuntoaan vastaan velkaa. Käsikirjoituksen tekeminen keski kaksi vuotta, jonka jälkeen Making Movies osti valmiin käsikirjoituksen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone