Tänään TV:ssä yksi merkittävimmistä lännenelokuvista – teki päätähdestä elokuvalegedan

hyökkäys erämaassa
Yle Teemalla nähdään lauantaina vuonna 1939 valmistunut John Waynen läpimurtoelokuva ja mestariteos, jossa lännenelokuva kasvoi ennen näkemättömällä tavalla tarjoamalla läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta.
Elokuva todisti, että toimintaviihde –voitiin yhdistää mielenkiintoiseen luonnekuvaukseen ja pienoishahmotelmaan yhteiskunnasta luokkajakoineen.
Artikkeli jatkuu…
Ylen sivuilla elokuvaa luonnehditaan seuraavasti:
Vuonna 1939 muutoksen käynnisti yksi ainoa elokuva, John Fordin ohjaama Hyökkäys erämaassa (Stagecoach), joka on näin yksi lännenelokuvan koko historian keskeisimpiä teoksia. Se teki samalla John Waynestä suuren tähden. Vaikka Wayne oli esiintynyt pitkään b-elokuvissa, mukaan lukien 70 kertaa noissa 1930-luvun halpislänkkäreissä, hän oli tuolloin yhä niin tuntematon, että lähes kaikki muut pääosanesittäjät saivat elokuvasta suuremman näyttelijäpalkkion. Mutta jo pelkkä kohtaus, jossa Ford tuo hänet elokuvaan, vei Waynen suoraan tähtitaivaalle.
Sankarirooleistaan lännen- ja sotaelokuvissa tunnettu Wayne oli yksi amerikkalaisen elokuvan ikoneita. Hän menetyi mahasyöpään vuonna 1979.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone