Tänään TV:ssä ”yksi kaikkien aikojen parhaita kotimaisia elokuvia” – kauhufantasia keräsi myös kansainvälistä tunnustusta

Valkoinen peura – Torstaina 1.10. klo 13:10

TV1 esittää torstaina Erik Blombergin elokuvan Lapin tulisieluisesta kaunottaresta (Mirjami Kuosmanen), jolla on kyky muuttua peuraksi. Saamelaista noitanaista alkavat jahdata niin etelästä tullut metsänhoitaja (Åke Lindman) kuin Piritan aviomies Aslak (Kalervo Nissilä).

Vuonna 1952 valmistunut Valkoinen peura kuvattiin studion lisäksi muun muassa Inarissa ja Utsjoella. Elokuva on siitä erikoinen, että dialogia on vähän. Kokonaisuus on rakennettu pitkälti kuvan ja musiikin mukaan. Elokuva on lähes läpisävelletty Einar Englundin toimesta.

Ulkomailla elokuva huomioitiin 50-luvun kotimaiseksi tuotannoksi poikkeuksellisen laajasti. Se palkittiin Cannesin ja Karlovy Varyn elokuvajuhlilla, ja sille myönnettiin myös yhdysvaltalainen Golden Globe -palkinto.

Yle kertoo, että suomalaisissa kriitikko- ja katsojaäänestyksissä elokuva on keikkunut useimmiten viiden parhaan joukossa kautta aikojen. Yleisradion vuonna 2012 järjestämässä äänestyksessä 48 elokuvakriitikkoa valitsi parhaat kotimaiset, ja Valkoinen peura sijoittui komeasti kolmanneksi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone