Tänään TV:ssä ”yksi huonoimmista Bondeista” – katsojaluvut romahtivat USA:ssa

007 ja kultainen ase (K16) – Nelonen Maanantaina 3.08. klo 21:00

Nelosella nähdään maanantaina vuonna 1974 ilmestynyt James Bond -seikkailu 007 ja Kultainen ase.

Roger Moore saa toisessa Bond-seikkailussaan vastaansa pelätyn palkkamurhaaja Scaramangan (Christopher Lee), joka kunnioittaa sankariagenttia syvästi. Britannian tiedustelupalvelu lomauttaa Bondin, kun hänen päätellään olevan Scaramangan seuraava kohde.

Bond-tyttönä Mary Goodnightin roolissa debytoi ruotsalaissyntyinen Britt Ekland, joka oli ennen rooliaan naimisissa elokuvalegenda Peter Sellersin kanssa. Roolisuoritus on Eklandin tunnetuin.

007 ja Kultainen ase oli kaupallinen pettymys ja myös kriitikot pitivät elokuvaa väsähtäneenä. Sitä pidetäänkin yleisesti yhtenä huonoimmista Bond-elokuvista.

Edellisen Bonid elokuvan Elä ja annan toisten kuolla menestyksen innoittamana ja tuottaja Harry Saltzmanin talousongelmien vuoksi, 007 ja kultainen ase tehtiin nopealla aikataululla. Esimerkiksi säveltäjä John Barryllä oli vain kolme viikkoa aikaa elokuvan musiikin tekemiseen.

007 ja kultainen ase oli ensimmäinen Bond-elokuva, joka esitettiin Kremlissä. Suomessa elokuva sai teatterikierroksellaan yhteensä 420 450 katsojaa Suomessa. Elokuva oli vuoden kolmanneksi katsotuin Suomen teattereissa.

Kultainen ase sai vähemmän katsojia Yhdysvalloissa kuin yksikään sarjan aiempi elokuva. Maailmanlaajuisesti elokuva ei ollut floppi mutta edeltäjiinsä verrattuna kaupallinen pettymys. Elokuvan tuotti noin 100 miljoonaa dollaria vähemmän kuin edellinen Elä ja anna toisen kuolla -elokuva.

Christopher Leen esittämä palkkamurhaaja Scaramanga nousi roolinsa myötä Bond-pahisten kärkikastiin. Scaramanga pitää elokuvassa päämajaansa Thaimaan paratiisisaarella. Kohtauksia kuvattiin kahdella eri saarella; Ko Khao Phing Kanilla ja Ko Tapulla.

edit .,26: korjattu tekstiä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone