Tänään TV:ssä yksi ensimmäisistä suomalaisista kauhuelokuvista – alastomuuskohtaukset kohauttivat

noita palaa elamaan

Mika Waltarin tarinaan perustuva elokuva vuodelta 1952 kertoo suota kaivavasta arkeologiryhmästä, joka törmää vuosisatojen takaiseen noituuteen.

Elokuvaa on pidetty yhtenä ensimmäisistä suomalaisista kauhuelokuvista Valkoisen peuran (1952) ja Linnaisten vihreän kamarin (1945) rinnalla.

Elokuvan alastomuuskohtaukset aiheuttivat kohua. Suomessa sensuuri leikkasi elokuvasta useita alastonkohtauksia ja repliikkejä. Paljaan pinnan ansiosta se myytiin sekä Yhdysvaltoihin että Länsi-Saksaan.

Noita palaa elämään sai Jussi-palkinnot parhaasta lavastuksesta ja parhaasta kuvauksesta. Elokuvan pääosissa nähdään Mirja Mane, Toivo Mäkelä ja Sakari Jurkka.

Aikalaiskriitikoilta elokuva kirvoitti hämmennyksen sekaisia arvioita.

”Aika ajoin on näet kysymys kauhuelokuvasta, aika ajoin komediasta, aika ajoin ei oikein mistään. Sattumanvaraisuutensa ja alinomaan järkkyvän tasapainonsa takia Noita palaa elämään on varmasti omituisimpia ilmiöitä kotimaisen elokuvan historiassa. Se on aivan poikkeuksellisessa määrin vailla suhdallisuuden tuntoa ja aistia. Se tyrmää kaaosmaisuudellaan katsojan ensimmäisen tunnin ellei peräti ensimmäisen puolen tunnin aikana”, kirjoitti Eugen Terttula Suomen Sosiaalidemokraatti-lehdessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone