Tänään TV:ssä: Vuoden 1994 Uuno-elokuva oli karmea floppi: ”hillomunkki ilman hilloa”

Uuno Turhapuron veli (S)  
Mitä kaikkea hirveää ja ihanaa saattaakaan tapahtua, kun seikkailun pääosassa ei olekaan itse jokapaikanhöylä Uuno, vaan hänen odottamattomia taitoja omaava velipoikansa Tarmo (Esko Salminen)? Ohjaaja: Hannu Seikkula, Suomi 1994. (70'). Pääosissa: Esko Salminen, Anu Hälvä, Tapio Hämäläinen, Marjatta Raita, Marita Nordberg, Spede Pasanen, Simo Salminen, Pirkka-Pekka Petelius, Heikki Kinnunen.

Uuno Turhapuron veli – Sub k

Subilla keskiviikkona esitettävä Uuno Turhapuron veli ilmestyi vuonna 1994 ja sitä pidetään epävirallisena Uuno-elokuvana. Syynä on, että Vesa-Matti Loiri ei esiinny elokuvassa riitaannuttuaan Spede Pasasen kanssa.

Riita sai alkunsa Loirin mukaan erimielisyydestä tehdä elokuva ilman elokuvasäätiön tukea.

Kohelluskomedian päähahmo ei olekaan Uuno, vaan hänen velipoikansa Tarmo, jota esittää arvostettu näyttejä Esko Salminen.

Juttu jatkuu…

Uuno Turhapuron veli sai surkean vastaanoton ja yleisökato kassaluukulla oli väistämätön. Elokuva sai elokuvateattereihin runsaat 20 000 katsojaa.

Suomen elokuvasäätiön tilaston mukaan Uuno Turhapuron veli oli vuoden 1994 katsotuimpien elokuvien listallla sijalla 56. Kyseisen vuoden katsotuin oli Forrest Gump.

TV-ensi-illan elokuva vasta vuonna 2006 MTV3-kanavalla.

Helsingin Sanomien kriitikko Helena Ylänen kirjoitti, että Uuno ilman Vesa-Matti Loiria on väistämättä hillomunkki ilman hilloa.

”Uunon puuttuessa on jotkut esityöt tehty tavallista viitseliäämmin. Juonta on punottu edes hiukan ja Tarmon hahmon ja hänen repliikkiensä vuoksi on nähty vaivaa. Tarmo on kylmäpäinen huijari ja silmänkääntäjä, yllättävän kiehtova hahmo, jonka Esko Salminen tekee mainiosti. Mutta se naurupommi puuttuu, kun mukana ei ole Loirin sanatonta, fyysistä huumoria. Muutenkin elokuvan perusviritys on toinen, Tarmo Turhapuro on vakavampi, salaperäisempi hahmo kuin Uuno.”

Seuraava Uuno-elokuva Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies ilmestyi vuonna 1998, ja pääosassa oli jälleen Loiri. Elokuvan katsojasaalis jäi myös vähäiseksi, 70 000 katsojaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Tämä on ihan hyvä ja hauska elokuva, ei pidä takertua siihen Uunoon vaan ottaa tämä ihan omana elokuvanaan.

Kommentit suljettu.