Tänään TV:ssä: Vesa-Matti Loirin mielestä paras Uuno-elokuva

Uuno Turhapuro armeijan leivissä
Kun appiukosta tulee ministerismies, voi suhteilla päästä vaikka Santahaminaan suorittamaan keskenjäänyttä varusmiespalvelustaan. Ohjaaja: Ere Kokkonen, Suomi, 1984. (102') Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen, Marita Nordberg, Simo Salminen, Elli Castren ja Spede Pasanen. Tuotanto: Filmituotanto Spede Pasanen Oy.

Kuvassa: Spede Pasanen (Härski Hartikainen), Vesa-Matti Loiri (Uuno Turhapuro) ja Simo Salminen (Insinööri Sörsselssön).

Maikkarilla lauantaina esitettävä vuonna 1984 valmistunut Uuno Turhapuro armeijan leivissä on Elokuvasäätiön tilaston mukaan Suomen historian kahdeksanneksi katsotuin kotimainen elokuva. Katsojamääräksi ilmoitetaan 750 965.

Monien mielestä Armeijan leivissä on paras Uuno Turhapuro -elokuva. Tätä mieltä ovat muun muassa Jatkoaika-sivuston lukijat. Myös Uunoa esittävä Vesa-Matti Loiri on nimesi sen omaksi Uuno-suosikikseen Loirinuotiolla-ohjelmassa.
Ere Kokkosen ohjaamasta ja Vesa-Matti Loirin tähdittämästä elokuvasta on tehty myös 7-osainen televisiosarja. Se ensiesitettiin televisiossa keväällä 1986 ja keskimääräiset katsojaluvut ylittivät puolitoista miljoonaa.
Elokuvan ilmestymisen aikoihin siviilipalvelusten määrä alkoi lisääntyä Suomessa. Tekijöiden mukaan elokuvalle oli sosiaalinen tilaus.
”Siviilipalvelun lisääntyessä ovat myös sotilasfarssit vähentyneet… Tätä kulttuurielämän aukkoa kiirehtii nyt täyttämään Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Poiketen vallitsevasta linjasta tämä sotaelokuva ei ole sodan vastainen, ei puolustusvoimien vastainen – eikä se ilmeisesti ole edes sotaelokuva”, leffan tekijät kertoivat lehdistötiedotteessaan.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone