Tänään TV:ssä: Väkivaltainen rikosdraama nousi kulttisuosioon – ”mahtava ja voimakas teos”

American History X (K16)

Maanantain Sub-leffana nähdään ylistetty rikosdraama American History X, joka kertoo Derekistä (Edward Norton), joka houkutellaan mukaan valkoisten ylivaltaa ajavaan ryhmään. Vankilasta päästyään hän yrittää pelastaa pikkuveljensä samalta tieltä.

Norton sai elokuvasta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden. Palkinnon sai kuitenkin Roberto Benigni roolistan Kaunis elämä -elokuvassa.

Elokuva kuuluu Internet Movie Databasen kävijäarvostelujen perusteella historian 50 parhaan elokuvan joukkoon.

American History X ei ollut taloudellinen menestys. Se valmistui 20 miljoonalla dollarilla ja tuottoa kertyi kolme miljoonaa dollaria enemmän. Runsaasti väkivaltaisia tappelukohtauksia sisältävän leffan kulttisuosio on sitäkin vahvempi. Elokuva sai Suomessa K-16-ikärajan.

”American History X ei tarjoile mitään survival-pakettia vihan ja rasismin kierteeseen, mutta kerronnasta henkivä syvä tunne ja antisankarin matka tiedostamisen porteille sädettää sanomansa väkisinkin tarinaa tapittavan tajuntaan. Elokuva on mahtava ja voimakas teos luomakunnan kruunun vihalla virinneestä valtaistuinasemasta”, kirjoitti MTV3:n kriitikko Jari Rantala.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone