Tänään TV:ssä unholaan painunut mestariteos – Sean Connery tekee yhden uransa haastavimmista ja parhaista roolitöistään

Painostus (K16) – Yle Teema Torstaina 1.10. klo 21:00

Sidney Lumetin vuonna 1973 ohjaamassa psykologisessa jännärissä Sean Connery esittää poliisietsivää, jonka pitkän uran luomat patoutumat alkavat purkautua vihana ja väkivaltana lapsiraiskausten tutkinnassa.

Painostuksen valmistumisvuotena Lumet teki Yhdysvalloissa samoin realistisen ja paljon kuuluisamman poliisielokuvan Serpico – kadun tiikeri. Painostuksesta tuli pikemmin indie-elokuva. Se sai Suomen teattereissa pienen levityksen takia vain 3500 katsojaa,

Elokuvan päätähti Sean Connery oli vannonut jättävänsä James Bondin roolin pysyvästi jahän halusi hakea täysin erilaisia ja kunnianhimoisempia rooleja. Painostus oli hänen ensimmäinen Bondin-jälkeinen elokuvansa. Edellisvuonna sai ensi-iltansa Bond-elokuva Timantit ovat ikuisia.

Painostus kuvattiin pienellä budjetilla Etelä-Englannissa. Conneryn pyrkimys irroittautua James Bondin nahoista onnistui useiden kriitikoiden mielestä täydellisesti.

”Connery tekeekin siinä yhden uransa haastavimmista ja parhaista roolitöistä. Mutta niin erilainen se oli niihin nähden mistä Connery tunnettiin, että elokuvalle ei annettu juuri minkäänlaista teatterilevitystä. Tämä pienimuotoinen mestariteos jäi valitettavan tuntemattomaksi ja nähdään vasta nyt ensi kertaa televisiossakin”, Ylen sivuilla kerrotaan.

Katso päivän tv-tarjonta ohjelmaoppaasta!

Kuva: Tantallon / Yle Kuvapalvelu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone