Tänään TV:ssä tragedian sävyttämä suomalaiskomedia – päätähti kuoli ennen ensi-iltaa

Serenaadi sotatorvella – TV1

TV1 esittää tiistaina Toivo Särkän ohjaaman elokuvan vuodelta1939. Tarina sijoittuu sotaharjoituksiin kartanon maille. Savolainen sotamies Paavonen lainaa ”tuurihousujaan” majuri Harteiselle eikä mikään ole ennallaan.

Elokuvaa kuvattaessa Suomi oli luisumassa Talvisotaan. Ensi-iltaa vietettiin 26.12. 1939, sodan jo sytyttyä.

Sotamies Paavosta esittänyt Kaarlo Angerkoski kuoli sydänkohtaukseen lokakuussa 1939, vain kaksi viikkoa kuvausten päättymisen jälkeen. Hän oli vain 33-vuotias.

Angerkoski kärsi sydänvaivoista kesken Jääkärin morsiamen teatterinäytöksen Kotkassa. Hän kuitenkin halusi näytellä näytöksen loppuun. Hänen kerrotaan menehtyneen näyttelijävaimonsa Siiri Angerkosken syliin myöhemmin samana iltana.

Angerkoski oli 1930-luvulla suuri elokuvatähti. Hän oli vaimonsa ohella Suomen Filmiteollisuuden ensimmäinen kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä.

Serenaadi sotatorvella sai ensi-iltansa kolme kuukautta hänen kuolemansa jälkeen. Elonet-sivustolla muistellaan aikaa seuraavasti.

Kutsuvierasnäytännön päiväksi oli määrätty 3.12.1939. Pääkonttorin juoksupoika Sakari Jurkka lähti marraskuun 30. päivän aamuna kutsukorttien jakelukierrokselle Heikinkatu 20:ssä (nyk. Mannerheimintie 16) sijainneesta konttorista, mutta ei ehtinyt Lasipalatsia pidemmälle, ”kun ryssän koneet tulivat ja kutsukorttien jakelu loppui siihen”, Jurkka muisteli syksyllä 55 vuotta myöhemmin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone