Tänään TV:ssä traaginen tositarina talvisodasta – koko kylä joutui oikeuteen

(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto. Uuden HD-kopion ensiesitys. Kuvassa Juntusrannan asukkaat
Kuittijärvellä juhannusaattona 1940; paluu kotikonnuille on alkanut.
Kuva: Kava / Yle Kuvapalvelu
Kainuu 39 – Yle Teema Torstai 2.3. klo 21:55
Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama elokuva kertoo Juntusrannan kylän asukkaisen kohtalosta Talvisodassa vuonna 1939.
Puna-armeija miehitti Juntusrannan talvisodan ensimmäisinä päivinä syksyllä 1939. Kylän asukkaita ei evakuoitu. He päättivät tehdä yhteistyötä vihollisen kanssa.
Kun Suomi valloitti Juntusrannan takaisin itselleen, kyläläiset joutuivat työleirille ja useat joutuivat syytteeseen maanpetoksesta.
Elokuvan käsikirjoitus syntyi kuvauspaikoilla Kainuussa, ja pääosissa oli paikallisia nuoria.
Kainuu 39 yhdistelee dokumenttia ja fiktiota. Suomalaisten kriitikoiden äänestyksessä elokuva äänestettiin vuoden 1979 toiseksi parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Se esitettiin edellisen kerran televisiossa 2009.
”Menneisyys ja nykyisyys risteytyvät mielenkiintoisella ja mielikuvitusta kiihottavalla tavalla: prosessin aikoinaan kokeneiden henkilöiden jälkeläiset saavat näyteltäväkseen alkuperäisen tapahtumakulun”, kirjoitti Suomen Sosiaalidemokraatin kriitikko Pekka Lumirae. (lähde: Elonet)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone