Tänään TV:ssä traaginen suomalaiselokuva – päätähti löytyi lehti-ilmoituksella satojan hakijoiden joukosta

Nokea ja kultaa – TV1 Keskiviikkona 15.07. klo 13:15

Edwin Laineen ohjaama kotimainen draama Nokea ja kultaa kertoo väkivaltaisten kasvattivanhempiensa kaltoin kohtelemasta Risto-pojasta, joka löytää satamasta uskollisen ystävän.

Pääosan esittäjä Veli-Matti Kaitala (1935–1978) näyttelee elokuvassa ensimmäistä kertaa. Hänet löydettiin 10-vuotiaana Riston rooliin sanomalehti-ilmoituksella, johon vastasi kaikkiaan 250 hakijaa.

Koekuvauksiin valittiin kuusi poikaa. Ohjaaja Laineen mukaan Kaitala on ”nuori, pirteä poika, jolla on tummat silmät ja hyvä lauluääni”.

Kaitala näytteli kaikkiaan kahdeksassa elokuvassa, joista viimeisin oli vuonna 1955 Laineen ohjaama Tuntematon sotilas. Siinä hän näytteli Hauhiaa. Kaitala kuoli sairauskohtaukseen vain 42-vuotiaana.

Filmipulan takia Nokea ja kultaa -elokuvasta tehtiin vain viisi esityskopiota. Elokuva saatiin kaupaksi Ruotsiin ja Tanskaan. Suomessa katsojamenestys oli kohtalaisen hyvä.

Nokea ja kultaa oli Edvin Laineen kolmaus ohjaustyö. Elokuva sai hyvät arvostelut.

”Ansiokas kotimainen elokuvauutuus… Suomen Filmiteollisuus on saanut Edvin Laineesta tekijän”, aloitti hän arvionsa, ”jonka nimen esiintyminen jonkun elokuvan ohjaajan paikalla on kuin leimamerkki taatusti hyvästä tavarasta”, kehui Suomen Sosiaalidemokraatti -lehti. (Lähde: Elonet.)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone