Tänään TV:ssä traaginen kotimainen draama sota-ajan salasuhteesta – elokuvan nimestä syntyi älämölö

Kuudes käsky – TV1 Torstaina 24.09. klo 13:20

Orvo Saarikiven ohjaama Kuudes käsky on sotavuosiin sijoittuva draama, jossa nuori emäntä Sinikka (Ghedi Lönnberg)  ajautuu suhteeseen naapurin isännän Antin (Tapio Rautavaara) kanssa miehensä Jukan (Esko Vettenranta) ollessa rintamalla.

”Salarakkaista” tulee koko kylän juoruilun ja paheksunnan kohde, ja tarinalla on surullinen päätös.

Vuonna 1947 ensi-iltansa saaneen elokuvan nimi viittaa Raamatun kuudenteen käskyyn, joka elokuvan tekoaikaan kuului ”älä tee huorin”. Nykyisin käytetään miedompaa käännöstä ”älä tee aviorikosta”.

Nimivalinta herätti närää hengellises ja monet kriitikot moittivat sen huomiohakuisuutta. ”Kuudes käsky tekee katekismuksensa osaavan katselijan jo ennen elokuvan näkemistä ärtyisäksi ja ankarasti arvostelevaksi”, kirjoitti Ilta-Sanomien aikalaiskriitikko Juha Nevalainen.

Nimestä johtuneesta kohusta huolimatta elokuva menestyi odotuksia heikommin ja se sai moitteita muun muassa turhasta dramaattisuudesta.

Elokuvauutiset-sivusto vertaa elokuvaa Teuvo Tulion tuotoksiin vuonna 2011 päivätyssä arviossaan.

”Kokonaisuutena Kuudes käsky on yhtä epätasainen kuin monet Teuvo Tulion elokuvat, mutta se ei estä siitä nauttimista. Jos osaa arvostaa hyviä ideoita ja sulkea silmänsä ajoittaiselta huonolta dramatisoinnilta keskittyen hienoon tunnelmaan, nauttii tästä elokuvasta varmasti.”

Elokuvan ulkokuvaukset tehtiin Nurmijärven Lepsämällä, jossa avustajina oli suuri joukko paikallisia.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone