Tänään TV:ssä tositapahtumiin perustuva trilleri Hitlerin salamurhayrityksestä – elokuvaa syytettiin saksalaisten ”kilven kiillottamisesta”

Operaatio Valkyrie (K12) – HERO Maanantaina 22.02. klo 21:00

Tom Cuisen tähdittämän ja tositapahtumiin perustuvan trillerin päähahmona on eversti Claus von Stauffenberg, joka palaa Tunisian taisteluista vuonna 1943 ja pääsee haavoittuneena sotasankarina Adolf Hitlerin lähipiiriin.

Samalla hän liittoutuu Hitleriä vastustaneiden kollegoidensa kanssa ja punoo salajuonen, jonka tavoittena on natsijohtajan salamurhaaminen kesällä 1944. Attentaattiyritystä nimitetään ”heinäkuun 20. päivän salaliitoksi”.

Elokuvaa kuvattiin alkuperäisillä tapahtumapaikoilla, jossa salaliittolaiset pitivät päämajaansa.

Suurella 75 miljoonan dollari budjetila valmistunit elokuva oli menestys: lipputuloja kertyi 200 miljoonaa dollaria.

Elokuva aiheutti keskustelua ja kohun poikasia. Monien mielestä elokuva pyrkii kiillottamaan saksalaisten 2. maailmansodasta asti kärsinyttä imagoa.

YLEn Aamu-TV:ssä vieraillut professori Seppo Hentilä muistutti, etteivät salaliittolaiset lopulta olleet välttämättä jalolla asialla, koska osa oli ollut mukana juutalaisten joukkotuhossakin. Salaliiton aikaan tieto sodan häviämisestä oli vahvistunut Stalingradin suurtappion jälkeen.

Singer onnistuu Valkyriessään välttämään natsielokuvien perinteiset kliseet ja kuvaa salaliittolaiset – von Stauffenbergiä lukuun ottamatta – lopulta hyvin inhimillisinä hyvine ja huonoine puolineen. Elokuvan jännite syntyy lopulta siitä, että salaliitto kaatui yhtälailla osallisten epäröintiin kuin sattumien summaankin”, Ylen sivuilla luonnehditaan

Elokuvan suomenkielisen nimen taakse kätkeytyy erikoisuus: siihen on lisätty sana Operaatio, mutta englannin sana Valkyrie on jostakin syystä jätetty suomentamatta Valkyriaksi. Salajuonen alkuperäinen, saksankielinen nimi Operation Walküre on suomennettuna operaatio Valkyria.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone