Tänään TV:ssä tositapahtumiin perustuva elokuva suomalaisesta korruptiosta

jattilainen
Aleksi Salmenperän elokuva on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaaran kaivoksesta, sen johtajan suuresta unelmasta sekä nuoresta virkamiehestä uransa alussa.

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen teki laajan taustatutkimuksen ja hän haastatteli muun muassa Talvivaara-yhtiön perustajaa Pekka Perää.

Osa tapahtumista on fiktiivisiä.

Jättiläinen kertaa fiktiivisenä tarinana, tosin todellisuuten nojaten, hämmentävän kertomuksen ”hyvä veli” -järjestelmän, maan tavan ja kansakunnan edun sumentamista päätöksistä ja niiden seurauksista. Sanotaan, ettei Suomessa ole korruptiota. Ehkä ei niinkään suoran rahallisen vastikkeen muodossa. Täällä annetaan ennemminkin ymmärtää. Hienovaraisemmin. Valtion etu menee monen muun asian edelle. Kansallisesti merkittävää hanketta on helppo perustella talouden painavilla luvuilla – 2000 työpaikkaa ja valtio satsaa infraan 50 miljoonaa”, Mesta.netin J.K. Silvennoinen kirjoitti arviossaan.

Pekko Pesonen palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja Jani Volanen parhaasta miessivuosasta Jussi-patsailla vuonna 2017. Elokuva oli lisäksi ehdolla kuudessa muussa Jussi-kategoriassa.

Muissa rooleissa näyttelevät mm. Peter Franzén, Saara Kotkaniemi ja Pertti Sveholm.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone