Tänään TV:ssä: Teattereissa flopannut kotimainen draama keräsi kehuja – jäi ohjaajan viimeiseksi elokuvaksi

vieras mies
Ylen TV1 esittää keskiviikkona vuonna 1957 valmistuneen kolmiodraaman, joka kertoo maataloon asettuvasta vieraasta ja hänen aiheuttamastaan kolmiodraamasta.
Kaupungista muuttanut pariskunta asuttaa rapistuvaa maatilaa. Aviomies (Kaarlo Halttunen) on alkoholisti, joten vastuu tilasta jää vaimolle (Rauni Ikäheimo). Vaimo palkkaa avukseen työmiehen (Esko Vettenranta), joka johtaa tragediaan.
Mika Waltarin tekstiin perustuva elokuva keräsi kriitikoilta pääosin kiitosta.
”Harvassa elokuvassa meillä on saatu luoduksi näin ehjä ja juureva kosketus jokapäiväiseen työhön. Sitä työtä tehdään tosiaankin koko ajan ja sillä tavalla, että se tuntuu todelta”, kiteytti Iltasanomien kriitikko Heikki Eteläpää.

Vieras mies oli Hannu Lemisen 28. elokuva ja se jäi hänen viimeisekseen. Ohjaajan suhteet Suomi-Filmin kanssa katkesivat tämän elokuvan jälkeen kokonaan. Lähtöpasseja joudutti elokuvan heikoksi jäänyt yleisömenestys.

Lemisen valmisteilla olleet elokuvaprojektit jäädytettiin ja hän siirtyi vastaperustetun Maino-TV:n palvelukseen. Hänen tunneimpia elokuviaan ovat Kesäillan valssi, Rosvo roope sekä Valkoiset ruusut.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone