Tänään TV:ssä: Takavuosien kulttijännäri oli taloudellinen floppi – yksi Tarantinon suosikeista

Brian De Palman jännäriklassikko elokuvien äänitehosteita tekevästä miehestä, joka uskoo öisellä nauhoituskeikalla tallentaaneensa todisteen poliittisesta salamurhasta. Pääosissa John Travolta, Nancy Allen, John Litghow ja Dennis Franz. (Blow Out, USA
1981) HD.
Kuvassa Jack (John Travolta).
Kuva: MGM / Yle Kuvapalvelu

Blow Out – Viimeinen todistaja (K16) – Yle Teema

Brian De Palman vuonna 1981 valmistunut jännäriklassikko kertoo kauhupornoelokuvien äänitehosteita tekevästä miehestä, joka huomaa äänittäneensä vahingossa todisteen poliittisesta salamurhasta.

Elokuvan pääosissa ovat John Travolta ja Nancy Allen.

Vaikka elokuva sai hyviä arvosanoja ja on saanut myöhemmin kulttimaineen, sen taloudellinen menestys oli suuri pettymys. 18 miljoonalla dollarilla valmistetun elokuvan tuotto jäi teattereissa reiluun 13 miljoonaan dollariin, kun tavoitteena oli 80 miljoonan dollarin tuotto.

Satiirisessa elokuvassa on näkymiä muun muassa Hitchcockin jännäreistä ja Michelangelo Antonionin kulttileffasta Blow-Up (1966).

Ylen sivujen mukaan vaikka De Palma tekee kunnianosoitusta Antonionin klassikkoteokselle, hän vetää tapahtumat alas muotimaailman ja jetset-elämän kuplivasta todellisuudesta keskelle B-luokan kioskikulttuurin hikistä kuvastoa.

Kuulemma Blow Out on Quentin Tarantinon suosikkielokuvia, eikä ihme. De Palma onnistuu ovelalla tavalla nakertamaan maata itseään fiksuna ja sivistyneenä pitävän katsojan jalkojen alta antamalla maailman avaimet vääränlaisten, karkeiden ihmisten käsiin. Asetelma on aidosti traaginen, toisin kuin esimerkiksi Parallax View’n sittenkin melko porvarillisessa fantasiassa tai Cronenbergin yöjutussa. De Palma tekee kiistatta taidetta – elokuvataidetta – roskasta, tavaran alkuperää peittelemättä”, Ylen sivuilla kirjoitetaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone