Tänään TV:ssä takavuosien kotimainen suosikkikomedia – kuvaukset keskeytyivät dramaattisella tavalla

kyökin puolella

Kyökin puolella – TV1

TV1 esittää tiistaina kotimaisen komedian vuodelta 1940. Elokuva kertoo  hemmotellusta tehtaanomistajan tyttärestä (Helena Kara), joka joutuu työskentelemään piikana vedonlyönnin vuoksi.

Risto Orkon ohjaaman elokuvan kuvauksiin liittyi dramaattisia ja historiallisia vaiheita.

Elonet-sivuston mukaan kuvaukset aloitettiin lokakuussa 1939 Tallinnassa Kloostrimetsan kilpa-ajoradalla Piritassa, mutta ne keskeytyivät yllättäen.

Kuvausryhmä oli syömässä päivän päätteeksi hotelli Estoniassa pitkän kaavan mukaan, kun paikalle saapunut huolestuneen näköinen mieshenkilö kehotti suomalaisia poistumaan välittömästä maasta. Syytä hän ei kertonut.

Kostea illallinen keskeytettiin pitkin hampain ja kuvausväki lensi illan suussa Suomeen. Syy poistumiskehotukseen selvisi seuraavana päivänä. Viro oli taipunut luovuttamaan alueitaan neuvostojoukoille ja ensimmäiset venäläissotilaat olivat Visossa jo samana yönä.

Tämän jälkeen kuvaukset keskeytyivät toistamiseen tilanteen kiristyttyä Suomessakin.

Kyökin puolella -elokuvan yleisömenestys teattereissa ja myöhemmin televisiossa oli hyvä. Vuoden 1977 televisioesitys keräsi noin 2 100 000 katsojaa.

Kyökin puolella vietetty parituntinen vierähtää kieltämättä hauskasti, ja sillä se täyttäneekin tarkoituksensa”, arvioi Ilta-Sanomat elokuvaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone