Tänään TV:ssä takavuosien kotimainen elokuvaklassikko – vain Tuntematon sotilaalla on enemmän katsojia

Kulkurin valssi – Yle Torstaina 19.11. klo 13:10

TV1 esittää torstaina romanttinen elokuvan kulkurista, joka johdattaa morsiamensa unohtumattomaan valssiin. 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvaa fiktiivistä kulkurielokuvaa tähdittivät aikansa suuret tähdet Tauno Palo, Regina Linnanheimo ja Ansa Ikonen.

Vuonna 1941 ilmestynyt Kulkurin valssi oli huima menestys ja se oli aikoinaan myös historian katsotuin suomalainen elokuva. Suomessa katsojia kertyi vuoden 1945 loppuun mennessä yli 1 230 000.

Vasta seuraavan vuosikymmenen puolivälissä Tuntematon sotilas kokosi teattereihin vielä suuremman katsojamäärän. Kulkurin valssi on edelleen historian toiseksi katsotuin suomalaiselokuva (lähde: Wikipedia)

Vuosikymmenten saatossa Kulkurin valssista on muodostunut yksi suomalaisen elokuvataiteen klassikoista. Vuonna 1982 elokuvan tv-esitystä seurasi 2 238 000 katsojaa.

Ansa Ikonen muisteli Elokuva-Aitassa vuonna 1948, että kuvaukset olivat haastavat.

Kulkurin valssi oli kaikkein mahdottomin filmaus, mihin koskaan olen osallistunut. Kahden viikon aikana syksyn synkeimpinä viikkoina koko kuvausryhmä, noin 30 henkeä, heräsi kello 4 aamulla. Vettä tuli kuin saavista, kun kipaisimme studioon maskeerattaviksi ja klo 6 lähdettiin Vantaan rannalle, jossa sitten odotettiin sateen loppumista klo 11 saakka, jolloin Taunon ja minun piti olla teatterissa harjoituksissa”, Ikonen kertasi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone