Tänään TV:ssä, suositun elokuvasarjan sympaattinen aloitus – Simo Salmisen tutun hahmon poikkeava roolinimi jäi historian anekdootiksi

Tänään Subilla nähdään Uuno Turhapuro -elokuvien kunniakas aloitus vuodelta 1973.

Simo Salminen oli mukana myös alusta lähtien. Salmisen esittämä hahmo oli Spede Pasasen näyttelemän Härski Hartikaisen työtoveri ja kaksikko muodosti Uunon tärkeimmän kaveripiirin.

Nyt nähtävässä Uuno-leffassa kolmikko pyörii totutusti Hartikaisen autokorjaamolla – vaikka Uuno ei varsinaisesti ole töihin tarttuvaa sorttia.

Ensimmäisessä Uunossa Salmisen roolihahmon nimi on totutusta Sörsselssönistä poikkeava – nimittäin Lettunen.

”Insinjööri” Sörsselssön oli tutumpi versio. Tosin rakkaalla hahmolla on monta nimeä. Elokuvissa Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon ja Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy Salmisen roolihahmon nimenä oli Lörsson.

Hahmo ei esiintynyt lainkaan elokuvissa Professori Uuno D.G. Turhapuro ja Lottovoittaja UKK Turhapuro. Tosin lottovoittajassa Simo Salminen esitti Uunon Jaska-nimistä mökkinaapuria.

Wikipedia tietää kertoa, että ensimmäinen Uuno on nähty useaan kertaan televisiossa. Elokuva on esitetty televisiossa vuosien 1978 ja 2020 välillä yhteensä 15 kertaa.

Kaikkien Suomen miesten sankari Uuno Turhapuro seikkailee tänään Subilla klo 21:00.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone