Tänään TV:ssä ”suomilänkkäri”, josta tuli kansallinen merkkiteos

Rovaniemen markkinoilla – Yle TV1 Keskiviikko 7.6. klo 13:20

TV1 esittää tiistaina Reino Helismaan käsikirjoittaman ja tähdittämän rillumarei-elokuvien klassikon. Pääosaa eli Severi Suhosta esittää ikoninen viihdetaiteilija Esa Pakarinen.

Vuonna 1951 ilmestynyttä Rovaniemen markkinoilla -elokuvaa pidetään eräänlaisena merkkiteoksena suomalaisessa viihdekulttuurissa. Elokuvassa kaverukset lähtevät Lappiin kullankaivuuseen ja joutuvat huijatuiksi.

Eikä syyttä.

Elokuvan tunnussävelmän rempseä kertosäe ”rumarillumarei” antoi sysäyksen ja nimen kokonaiselle taidesuuntaukselle 50-luvun Suomessa.

Vastaavalla reseptillä tehtiin lähivuosina Lännen lokarin veli, Lentävä kalakukko ja Muhoksen Mimmi.

Useimmat aikalaiskriitikot suhtautuivat Rovaniemen markkinoilla -elokuvaan kriittisesti, mutta ajan saatossa sen arvotus on lisääntynyt ja se on saavuttanut klassikon maineen.

Rovaniemen markkinoilla oli eräänlainen ”suomilänkkäri”, jossa konnat yrittävät huiputtaa kolmea rehtiä kullankaivajaa. Neuvokkaat jätkät ottavat kuitenkin roistoista oveluudellaan niskalenkin. Tarinaa höystävät reippaat ja kansanomaiset iskelmät, kuvataan Ylen sivuilla osuvasti.

Elokuvan tunnuskappaleen Rovaniemen markkinoilla levytti Kauko Käyhkö. Pakarinen teki oman versionsa laulusta vasta vuonna 1973.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone