Tänään TV:ssä Suomessa sensuroitu Bond-elokuva – yhtä lausetta pidettiin liian arkaluontoisena

Octopussy – mustekala (K16) – Nelonen tiistaina 11.08. klo 21:00

Roger Moore esittää Bondia kuudennen kerran vuonna 1983 valmistuneessa elokuvassa. Agentti-007:n rooliin Octopussyyn kaavailtiin alun perin James Brolinia, mutta Roger Moore veti niukasti pidemmän korren koekuvauksissa.

Takavuosina Suomessa kymmenistä elokuvista poistettiin repliikkejä ja kohtauksia, jotta elokuvan saattoi esittää leikeltynä.

Octopussy jää historian kirjoihin myös siksi, että elokuvaa sensuroitiin ennen Suomen ensi-iltaa. Koska naapurimaata Neuvostoliittoa ei haluttu suututtaa, itänaapuriin viittaava kohtaus jätettiin tekstittämättä.

Kyseisessä kohtauksessa Kenraali Orlov (Steven Berkoff) kertoo viimeisenä sanoinaan, että hänestä tulee kuolemansa jälkeen Neuvostoliiton sankari. Tämä viesti välittyi vain ääniraidan kautta suomalaiskatsojille. Kyseisen kohtauksen voi katsoa alta kohdasta 2.15.

Elokuvan pohjana ollut Ian Flemingin Octopussy-novelli julkaistiin ensimmäisen kerran Playboy-lehdessä vuonna1966.

Elokuvassa James Bond päätyy Intiaan, jossa hän törmää prinssi Kahnin ja Octopussy-kaunottaren kieroiluihin.

Monimiljonääri Octopussyn roolissa nähtävä Maud Adams esitti Bond-tyttö Andrea Andersia jo seikkailussa 007 ja kultainen ase (1974).

Elokuvaa kuvattiin Intian lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Englannissa ja Länsi-Saksassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. On hyvä tarkentaa, että sensuurissa oli kyse elokuvaensi-illasta. Suomen TV:ssä Bond nähtiin ensimmäisen kerran vasta 1990.

Kommentit suljettu.