Tänään TV:ssä Suomen ensimmäinen laajakangaselokuva – kriitikoilta meni pasmat sekaisin teknologian edessä: ”Mitä tässä pitää seurata?”

Juha – TV1

Yle TV1:llä maanantaina nähtävä, Toivo Särkän vuonna 1956 ohjaama Juha pohjautuu Juhani Ahon samannimiseen romaaniin vuodelta 1911. Sen pääosassa nähdään Eino Kaipainen ja Elina Pohjanpää.

Juha on jäänyt historiankirjoihin olemalla ensimmäinen suomalainen pitkä värielokuva ja myös samalla ensimmäinen laajakangaselokuva. Elokuvasta tehtiin samanaikaisesti ruotsinkielinen versio, mutta sen menestys jäi niin vaisuksi, että Tukhomaan kaavailtu ensi-ilta peruttiin.

Väri- ja laajakangas elokuvan rantautuminen Suomeen aiheutti hämmästelyä ja parranpärinää aikalaiskriitikoissa. Osa ei ollut sinut uuden teknologian kanssa.

Ilta-Sanomien aikalaisarvostelussa todettiin, että ”elokuvan naamioimistekniikka ja vaativa värikuvaustyö eivät ole parasta ja luonnollisinta.”

”Särkkä ja kuvaajat Osmo Harkimo ja Kauno Laine ovat välttäneet sen ansan, mihin ulkomaiset laajakangasmenetelmän käyttäjät lankesivat alussa järjestään, nimittäin että kankaalla oli joutavaa, tyhjää tilaa, tai että toiminta oli sijoitettu eri puolille niin ettei tiennyt mitä ryhmää seurata”, Suomen Sosiaalidemokraatti -lehti arvosteli.

Juha-romaanista ovat ohjanneet elokuvan myös Nyrki Tapiovaara ja Aki Kaurismäki. Kaurismäki ui Juhan suhteen vastavirtaan työstämällä romaanista mustavalkoisen mykkäelokuvan, jonka ensi-ilta oli vuonna 1999.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone