Tänään TV:ssä: Suomalaistrillerissä nuoren neidin ja vanhan opettajan suhde päättyy murhenäytelmään – elokuvaa esitettiin Amerikassa asti

Syyllisiäkö? – TV1 torstaina 25.11. klo 13:18

Vuonna 1938 valmistunut psykologinen trilleri pohjautuu Toivo Pekkasen esikoisnäytelmään Sisarukset. Elokuvassa on Antiikin murhenäytelmän sävyjä.

Elokuva kertoo lehtorista Aarre Einolasta (Joel Rinne) ja nuoresta myyjättärestä Emmi Hytösestä (Kaisu Leppänen), jotka rakastuvat.

Työläisperheen tyttären ja häntä reilusti vanhemman opettajan suhde herättää pienellä paikkakunnalla pahennuksen. Suhde rikkoo luokkaeroja, jotka olivat vielä 1930-luvulla huomattavasti nykyistä suuremmat. Myöskään tytön äiti ja tehtaassa työskentelevä veli eivät suvaitse suhdekuviota.

Jorma Nortimon esikoisohjaus sai kriitikoilta kiitosta. Hän ohjasi 50-luvulla rillumarei-elokuvat Rovaniemen markkinoilla ja Lännen lokarin veli.

Tervehdimme iloiten hänen ensiesiintymistään filmiohjaajana, sillä se on enemmän kuin lupaava. Nortimolla on hyvä psykologinen silmä, mikä varsinkin Syyllisiäkö? kaltaisessa psykologisessa – tekisipä mieli sanoa psykoanalyyttisessä – elokuvassa on korvaamaton ominaisuus” Ajan suunta -lehti arvioi.

Syylllisiäkö? -elokuvan katsojamäärä jäi vuoden keskivertoa huonommaksi. Elokuva esitettiin myös Yhdysvaltain suomalaissiirtolaisten asuinalueilla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone