Tänään TV:ssä: Suomalaisen ohjaajalegendan esikoiselokuvaa pidettiin niin huonona, että sitä kutsuttiin jopa skandaaliksi

Isäntä soittaa hanuria – TV1 keskiviikkona 1.07. klo 13:15

Yle TV1:ssä esitetään keskiviikkona Tatu Peräkylän näytelmään perustuva elokuva, joka kertoo maalaiskylästä, jonka elämä menee sekaisin, kun kylään saapuvat samanaikaisesti tivoli sekä uusi kanttori.

Ohjaajalegenda Matti Kassilan esikoiselokuvalle ei herunut armoa kriitikoilta. Elokuvan puolustukseksi on todettäva, että saman kohtalon koki usea tuon ajan Suomi-komedia. Lisäksi elokuva valmistui myös erittäin nopealla aikataululla.

”Tällainen elokuva vuonna 1949 on suoranainen skandaali”, Eugen Terttula Suomen Sosialidemokraatti-lehdestä tykitti.

Myöhempien televisioesitysten myötä elokuvaan on suhtauduttu suopeammin. Eräs kriitikko muistutti, että Kassila sai käteensä valmiin käsikirjoituksen kuvauspaikkoja myöten. Tuottaja Toivo Särkän kerrotaan sanoneen, ”tästä saatte nyt oman filmin, ottakaa tai jättäkää”.

”Minä otin tietysti, niinpä hän ajoi minut kuvaaja Osmo Harkimon kanssa (joka kuvasi jo Aaltoskan) yön selkään Lopelle  kuvauspaikkoja etsimään. Ja parin päivän perästä lähdettiin ja hieman yli kuukaudessa se kuvattiin”, Kassila kertoi Elokuvauutiset-sivustolle vuonna 2011.

Matti Kassila (1924-2018) nousi myöhemmin Suomi-elokuvan suurmieheksi eikä vähiten legendaaristen Komisario Palmu -elokuvien johdosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone