Tänään TV:ssä: Suomalaiselokuvassa juopotellaan rajusti – herätti ihastusta Neuvostoliitossa

tulitikkuja lainaamassa

Tulitikkuja lainaamassa – TV1

Ykkösellä nähdään tänään Maiju Lassilan klassikkoromaaniin perustuva elokuva, joka valmistui vuonna 1938.

Rempseässä elokuvassa liperiläinen isäntä Antti Ihalainen (Aku Korhonen) lähetetään lainaamaan tulitikkuja. Yllättäen vastaan tulee Jussi Vatanen (Uuno Laakso), ja kaverukset innostuvat tyhjentämään viinapulloa.

Humalaisen päähänpistosta Ihalainen lähtee puhemieheksi Vatasen viinanhuuruiselle kosioretkelle Joensuuhun. Kaupungissa syntyy kommelluksia, muun muassa torikoju menee kumoon ja he joutuvat tappeluun. Tuloksena rähjäiset toverukset viedään putkaan.

Elokuva myytiin Neuvostoliittoon 1956, ja se saavutti suosion. Yhteistyössä neuvostoliittolaisen Mosfilmin kanssa Suomi-Filmi tuotti aiheesta toisen elokuvan. Se ilmestyi vuonna 1980. Pääosia Ihalaista ja Vatasta näyttelivät kyseisessä versiossa Jevgeni Leonov ja Vjatseslav Nevinnyi.

Elokuva oli Risto Orkon (1899-2001) ensimmäinen ohjaustyö 37 vuoteen ja se jäi myös hänen viimeiseksi. Elokuva jäi myös legendaarisen Suomi-Filmi -yhtiön viimeiseksi näytelmäelokuvaksi.

Ensimmäinen Tulitikkuja lainaamassa sai pääosin kehuja. Etenkin Laakson ja Korhosen roolisuorituksia kehuttiin.

”Siinä on todestakin parivaljakko” ihasteli, jonka maalaishenkinen sanankäyttö ja puuhaaminen on ihailtavan aitoa ja välitöntä. He liikuskelevat sekä liperiläisessä että joensuulaisessa ympäristössään juuri niinkuin tuollaisen Ihalaisen ja Vatasen tuleekin liikuskella” kirjoitti Aamulehden Orvo Kärkönen.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone