Tänään TV:ssä suomalainen komedia, jonka Egyptin kohtaukset kuvattiin vantaalaisella soramontulla

TV1 esittää päiväelokuvana Armand Lohikosken ohjaamaa ja käsikirjoittaman Pekka Puupää-elokuvasarjan kymmenennen osan vuodelta 1958.

Esa Pakarisen ja Masa Niemen esittämät Pekka ja Pätkä lähetetään YK-sotilaiden riemuksi Suezille, jossa he joutuvat seikkailuun kalifien ja maantierosvojen kanssa.

Suomi oli vuonna 1955 hyväksytty YK:n jäseneksi ja kun Suezille lähetettiin YK:n ensimmäiset rauhanturvajoukot valvomaan Israelin ja Egyptin välistä aselepoa, niin myös Suomesta pyydettiin avuksi rauhanturvakomppania. Tämän aiheen ympärille ohjaaja rakensi elokuvansa juonen.

Monet aikalaiset luulivat elokuvan kuvatun Pohjois-Afrikassa, vaikka Egyptin Suezin kohtaukset tehtiin Ruduksen soramontulla Vantaan Seutulassa. Elokuvassa nähdyt palmut olivat pahvia ja höyrylaivoja vedettiin narusta sadevesilammikossa. Myös kameli oli ”kotitekoinen”.

Eräs kriitikko kirjotti, että vaikka ohjaaja oli päässyt Särkän rahoilla Suezille, niin hyvin yksitoikkoisesti niitä maisemia oli välitetty’.

Elonetin mukaan elokuvassa on aitojakin näkymiäkin – tosin Marokosya. Kyseinen näkymä on peräisin Espanjassa ja Marokossa kuvatusta  Rantasalmen sulttaanista (1953).

Pekka ja Pätkä -elokuvia valmistettiin vuosina 1953–1960 kolmetoista.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone