Tänään TV:ssä: Suomalaiselokuvassa missi sotkeutuu viinaan ja prostituutioon – leffasta tehtiin rikosilmoitus ja eduskuntakysely

(1989) Todellisuuteen pohjautuva elokuva naisesta, kolmesta miehestä hänen elämässään ja säälimättömästä hyväksikäytöstä. N: Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen. O: Mika Kaurismäki. Tuotanto Villealfa. HD. Kuvassa Anna Kelanen (Pirkko Hämäläinen) ja
Ilja
Kulovaara (Kari Väänänen).
Yle Kuvapalvelu

Vuonna 1989 ilmestynyt Paperitähdet on Mika Kaurismäen toinen pitkä elokuva. Se kertoo julkisuudessa ryvettyneestä kohumissistä Annasta (Pirkko Hämäläinen), joka pidätetään prostituutiosta.

Alkoholisoituneen Annan hahmo yhdistettiin vuoden 1965 Miss Suomeen Virpi Miettiseen, jonka elämä vajosi syviin vesiin 1980-luvulla. Hämäläinen sai pääosastaan Jussin ja valtion elokuvataidepalkinnon.

Elokuvan miespäähenkilönä on lipevä toimittaja Ilja Kulovaara (Kari Väänänen), joka yhdistettiin puolestaan toimittaja-kirjailija Ilkka Kylävaraan. Väänäsen niljakas roolisuoritus korosti hahmon iljettävyyttä.

Kylävaara tunnisti kuvasta itsensä ja teki asiasta rikosilmoituksen. Hän syytti elokuvantekijöitä kunnianloukkauksesta ja teki kansanedustaja Kimmo Sasin avustuksella eduskuntakyselyn. Hän esitti opetusministeriölle elokuvan uudelleentarkastusta.

Kaurismäen epäiltiin makselleen kalavelkoja toimittaja Ilkka Kylävaaralle, jonka kanssa hän oli ajautunut fyysiseen yhteydenottoon helsinkiläisessä Kosmos-taiteilijaravintolassa. Elonet-sivuston mukaan Kylävaara oli lyönyt Mika Kaurismäkeä viinikarahvilla päähän ja josta hänet oli raastuvanoikeudessa tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvauksiin.

Kylävaaran ja Sasin toimista ei koitunut seurauksia elokuvalle.

Paperitähden esitettiin edellisen kerran televisiossa vuonna 2016.

Lähde: Elonet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone