Tänään TV:ssä: Speden tähdittämä sketsiputki aiheutti hämmennystä – enteili yhden aikakauden päättymistä

mullin mallin

Vuonna 1961 valmistunut  Mullin Mallin on rillumarei laulukappaleista ja sketseistä koottu elokuva, jonka käsikirjoitti Repe Helismaa ja jonka päätähtinä olivat Spede Pasanen ja Esa Pakarinen.

Elokuvassa sakki työmiehiä majoittuu erehdyksessä tyhjään korpihotelliin ja pistää pystyyn improvisoidun iltaman. Elokuva oli Helismaan toiseksi viimeinen elokuvakäsikirjoitus.

Mullin mallin ei kerännyt kriitikoiden kehuja valmistuessaan: elokuva-ala oli muutenkin kriisissä ja hauskuuttamiskooste ei naurattanut arvostelijoita. Monet eivät pitäneet sitä edes elokuvana – eikä se sitä välttämättä olekaan.

Ihmetystä aiheutti se, ettei elokuvassa ole juuri lainkaan lähikuvia.

Pyrkijä-lehden arvostelija kirjoitti, että ”täytyy surkutellen todeta, että liian monet elokuvayleisöstä paljastavatkin henkisen köyhyytensä hohottamalla tekeleelle”.

Elokuva-Aitan kriitikko Jaakko Tervasmäki ehdotti elokuvalle ”50 % rangaistusveroa”.

”Teknillisesti Mullin mallin on kertakaikkiaan hutaisu, jossa yhdellä tai kahdella spotilla kuvatut kohtaukset ovat niin räikeän kovia, että saa pinnistää silmänsä nähdäkseen jotakin.”

” Äärimmäisen vähättelevät aikalaisarvostelut olivat itsestäänselvyyksiä, mutta nekään eivät riitä kuvaamaan kuinka syvissä vesissä tällä kertaa uitiin”. Petteri Kalliomäki kirjoitti KAVIN sivuilla kesällä 2018.

”Koska Mullin mallin ei ole sittemminkään saanut kannatusta edes rillumarein sydämellisimmiltä älykköymmärtäjiltä, voidaan koko liikkeen katsoa saapuneen sen myötä lopulliseen kulttuurivallankumoukselliseen maaliinsa.”

Katso hulvaton pätkä elokuvasta:

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone