Tänään TV:ssä Speden tähdittämä kohelluskomedia, jolle vaadittiin rangaistuveroa: ”Vain henkisesti köyhiä naurattaa”

Mullin mallin – Yle TV1 perjantaina 19.02. klo 12:25

Vuonna 1961 valmistunut  Mullin Mallin on laulukappaleista ja sketseistä koottu elokuva, jonka käsikirjoitti Repe Helismaa ja jonka päätähtinä olivat Spede Pasanen ja Esa Pakarinen.

Elokuvassa sakki työmiehiä majoittuu erehdyksessä tyhjään korpihotelliin ja pistää pystyyn improvisoidun iltaman. Elokuva oli Helismaan toiseksi viimeinen elokuvakäsikirjoitus.

Elokuvan yleisömenestys jäi vaatimattomaksi ja se sai murska-arviot kriitikoilta. Ihmetystä aiheutti se, ettei elokuvassa ole juuri lainkaan lähikuvia.

Pyrkijä-lehden arvostelija kirjoitti, että ”täytyy surkutellen todeta, että liian monet elokuvayleisöstä paljastavatkin henkisen köyhyytensä hohottamalla tekeleelle”.

Elokuva-Aitan kriitikko Jaakko Tervasmäki ehdotti elokuvalle ”50 % rangaistusveroa”.

”Teknillisesti Mullin mallin on kertakaikkiaan hutaisu, jossa yhdellä tai kahdella spotilla kuvatut kohtaukset ovat niin räikeän kovia, että saa pinnistää silmänsä nähdäkseen jotakin.”

Mullin mallin -elokuvan heikon menestyksen katsotaan kielineen yhden aikakauden päätöstä suomalaisessa elokuvahistoriassa – rillumarein pupuvuodet olivat päättyneet.

Katso pätkä elokuvasta alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone