Tänään TV:ssä Speden komediaharvinaisuus, jonka kuvauksissa Simo Salminen pelasti Vesa-Matti Loirin hengen

Pohjan tähteet (K12) – Sub Torstaina 21.01. klo 21:00

Subilla nähdään torstaina Spede Pasasen tuottama ja käsikirjoittama komedia elokuvaohjaaja Paavali Pohjan ja hänen sekalaisen näyttelijä- ja kuvausryhmänsä kesäisistä kommelluksista elokuvanteon parissa.

Pohjan tähteet oli seitsemäs Spede-elokuva, mutta ensimmäinen, jossa Pasanen ei itse ollut pääosan esittäjien joukossa. Se oli myös Speden ensimmäinen kokonaan värillinen elokuva.

Elokuvaa kuvattiin eri puolella Suomea, muun muassa Helsingissä, Savonlinnassa sekä Muoniossa ja Kittilässä.

Iltasanomien mukaan Vuonna 1969 Oloksella elokuvan kuvauksissa Simo Salmisen ehdotus pelasti Vesa-Matti Loirin hengen. Eräässä kohtauksessa Loirin esittämä Pohja roikkuu käsivoimin hiihtohissin mukana Olostunturin huipulle.

Loiri halusi tehdä ideoimansa kohtauksen ilman turvahihnoja, koska hän oli varma, että hänen käsivoimansa riittävät roikkumaan koko matkan. Kuvauspäivänä SImo Salminen ehdotti Loirille, että hänen olisi käytettävä turvaremmejä. Loiri suostui vaatimukseen.

Kohtausta kuvatessa Loirin voimat hiipuivat ja hän menetti tajuntansa. Hän jäi roikkumaan yhden nahkaremmin varaan,

Ilman turvaremmejä hänen olisi käynyt huonosti, sillä hissi kulki korkeimmillaan parikymmenen metrin korkeudessa ja alla oli kivikkoa.

Pohjan tähteet .elokuvan katsojamäärä oli vuoden keskitasoa, joka ei riittänyt kattamaan tuotantokuluja. Kari Sohlberg voitti elokuvan johdosta parhaan kuvauksen Jussi-palkinnon.

Ohjelmaopas tarjoaa tv-ohjelmien tiedot maksuttomilta kanavilta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Pohjantähteet oli Pähkähullun Suomen ohella paras Speden elokuva. Näin sen ensimmäisen kerran 11-vuotiaana ja edelleen se vain jaksaa naurattaa.

Kommentit suljettu.