Tänään TV:ssä: Seikkailuleffojen klassikko jätti jälkensä elokuvahistoriaan – leffahanke tyrmättiin aluksi

Harrison Ford (Indiana Jones).
1930-luvulle sijoittuva Kadonneen aarteen metsästäjät ei juuri esittelyjä kaipaa. Vuonna 1981 ensi-iltansa saanut seikkailuelokuva tuotti noin 365 miljoonaa dollaria ja se palkittiin neljällä Oscarilla.
Steven Spielberghin ohjaama ja George Lucasin tuottama elokuva sai kehuja myös kriitikoilta. New York Timesin arvostelija piti sitä yhtenä kautta aikojen ”hauskimmista, kekseliäimmistä ja tyylikkäimmistä amerikkalaisista seikkailuelokuvista.”
Huikeassa tarinassa Harrison Fordin esittämä seikkailija-arkeologi Indiana Jones matkustaa ympäri maailmaa, kun päämääränä on myyttisen liitonarkin löytäminen.
Moni studio kieltäytyi ottamasta elokuvaa tuotantoon, koska sen käsikirjoitukseen suhtauduttiin epäilevästi ja elokuvan budjetin katsottiin liittyvän liian iso riski.
Kadonneen aarteen metsästäjistä tuli seikkailuleffojen esikuva, josta moni leffa – ja tv-sarja otti huomattavia vaikutteita. Muun muassa  (Vihreän timantin metsästys (1984) ja Kuningas Salomonin kaivokset (1985) ovat ottaneet vaikutteita Kadonneen aarteen metsästäjistä
Elokuva kuvattiin pääosin Tunisiassa ja lontoolaisella studiolla. Sielujen kaivo -kohtaukset kuvattiin Englannissa. Alun perin tarkoitus oli käyttää 500 käärmettä lähikuvia varten ja kaukokuvauksissa olisi käytetty mekaanisia käärmeitä. Ohjaaja Steven Spielberg tyrmäsi suunnitelman. Niinpä studiolle tilattiin 6 000 aitoa käärmettä.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone