Tänään TV:ssä: Seikkailuleffa repi auki sodan haavat – elokuvayleisö ei pysynyt penkeissään

braveheart2

Mel Gibsonin tähdittämä ja ohjaama historiallinen seikkailuelokuva kertoo Skotlannin suurimmasta sotasankarista William Wallacesta. Hän taisteli 1200-luvulla maamiestensä rinnalla Englannin kuninkaan tyranniaa vastaan.

Elokuvassa sisältää useita raakoja kohtauksia, joissa englantilaiset ja skotit mestaavat toisiaan miekoilla.

Skotlantilaisten kansallismielisyys roihahti liekkeihin useissa Braveheartin elokuvanäytöksissä: monet skotit nousivat seisomaan ja hurrasivat aina kun englantilainen surmattiin valkokankaalla

Elokuvan myötä maahan virtasi myös turisteja, jotka halusivat nähdä Stirlingissä sijaitsevan massiivisen taistelukohtauksen kuvauspaikan. Skotlannin arvellaan saaneen yli 150 miljoonaa euroa turismituloja Braveheartin ansiosta.

Elokuva palkittiin viidellä Oscarilla, muun muassa parhaan elokuvan ja parhaasta ohjauksesta.
Elokuvan kuvaukset viivästyivät, koska muutamia taistelukohtauksia täytyi kuvata uudelleen leikkausvaiheessa havaittujen virheiden takia. Muutamilla avustajina toimineilla näyttelijöillä oli kohtauksissa käsissään muun muassa rannekelloja.

Monet eläinsuojelujärjestöt tuomitsivat elokuvan, koska epäiltiin, että kohtauksissa kuolleeksi näytetyt hevoset elivät.Todellisuudessa kohtauksissa käytettiin mekaanisia valehevosia.

Mel Gibson sai lopulta vakuutettua eläisuojelijoille elokuvan raakamateriaalia ja valokuvia näyttämällä, että hevosia ei satutettu tai kohdeltu kaltoin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone