Tänään TV:ssä räväkkä kotimainen road movie – suomipoika laittaa haisemaan Baltiassa

Hysteria (K12) – Yle Teema

Yle Teemalla nähdään tiistaina vuonna 1993 valmistunut road trip, joka kertoo Samista ja hänen seikkailustaan kommunismin kahleista vapautuneessa Baltiassa.
Pääosassa nähdään muusikko-näyttelijä Sam Huber, joka esiintyi samana vuonna myös Ripa ruostuu -elokuvassa. Huber sai esikoisrooleistaan debytantti-Jussin. Hän on sittemmin pysytellyt enimmäkseen ääninäyttelijänä sekä Eternal Erection -yhtyeensä keulahahmona.
Naispääosassa nähtävä virolainen Carmen Mikiver on kotimaassaan arvostettu teatterinäyttelijä, joka vilahtaa myös Rauni Mollbergin elokuvassa Ystävät, toverit (1990).
Hänen esittämä Mari aikoo esitellä ennen lomaansa Tallinnaa suomalaiselle ystävälleen Samille. Toive rennosta lomasta kaatuu kuvausryhmän ongelmien setvimiseen ja johtaa heidät tapahtumarikkaalle reissulle.
Onnistuneimmillaan Hysteria on nokkela ja mukaansatempaava, mutta näyttelijäohjaukselta olisi ehkä voinut toivoa jämerämpää otetta. Virolaiset kuvaajat Tõnis Lepik ja Ago Ruus ovat tehneet kaunista ja kekseliästä kuvaa, joka olisi monessa kohdassa toiminut myös ilman dialogia”, luonnehtii Harto Hänninen YLEn sivuilla.
Hysteria on mustavalkoinen repäisy, jonka rosoinen epäpuhtaus uhmaa virkistävästi estetiikan tarkkoja lakeja. Nuorekkaassa elokuvassa hakkaa 90-luvun itämerellinen rytmi,” kirjoitti puolestaan Mikael Fränti Helsingin Sanomissa.
Pekka Karjalaisen ohjaama ja Rosa Liksomin sekä Kari Pullisen kanssa käsikirjoittama leffa on mustavalkoinen. Sitä on esitetty harvakseltaan televisiossa, edellisen kerran vuonna 2018.
Lähde: Yle, Elonet
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone