Tänään TV:ssä traaginen draama, jonka tarinan todenperäisyydestä on tullut ikuisuuskiista

Sleepers – Katuvarpuset (K16) –

Vuonna 1996 valmistunut draama-trilleri kertoo New Yorkin pahamaineisen Hell’s Kitchenin kasvateista, jotka nauttivat ja tienaavat pikkukolttosilla. Kun yhtenä päivänä hodarikärryn sieppaaminen menee pieleen, seuraukset ovat karmeat. Eräs mies jää kärryn alle, jonka pojat vahingossa työntävät häntä kohti. He juotuvat vuosiksi poikakotiin perverssin johtajan alaisuuteen. Vuosia myöhemmin seuraa kosto.

Elokuva perustuu kirjailijan Lorenzo Carcaterran samannimiseen teokseen. Hän itse väittää tarinan olevan totta ja peräisin hänen omasta nuoruudestaan, mutta riittävää näyttöä ei ole. Asiasta on kiistelty jo pitkään.

Elokuvan pääosissa nähdään nimekäs kaarti, Kevin Bacon, Billy Crudup, Robert De Niro, Dustin Hoffman ja Brad Pitt.

Juttu jatkuu…

Yli kaksituntinen leffa oli menestys. Se teki 120 miljoonan dollarin voiton ja kerästi positiivisia arvioita. Rotten Tomatoes -sivustolla elokuva on saanut hyvän 73% arvosanan.

”Sleepersin käsittelemät teemat ovat tavattoman rankkoja ja traagisia, mutta seuraukset ja niistä selviäminen ei tuo mitään uutta filmikaupungin elokuvaperinteeseen. Levinson tosin jaksaa seurata kauan kaveruksia nuorina poikina sävyttäen tarinaansa päällekkäisillä takaumilla. Kerronta ei kuitenkaan kiristä jännitettä tarpeeksi, kärsimykset joko sivuutetaan tai niistä muodostuu kasvottomia. Tämä tekee kostotoimista tavallista elokuvan polttoainetta”, kirjoitti Jari Rantala MTV3:n verkkosivuilla vuonna 2002.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone