Tänään TV:ssä rajusti flopannut suomalaiskomedia – jäi pääosan esittäjän ainoaksi elokuvaksi

kayntikorttini

Vuonna 1964 valmistuneessa Erkko Kivikosken ohjaamassa komediassa hyväsydäminen kanslisti haaveilee unelmiensa rakkaudesta ruokatunnilla kohtaamansa kaunottaren kanssa. Hän kuitenkin empii ottaa kontaktia.

Komediallinen epookkielokuva sijoittuu 1930-luvulle, mutta naisten maskeerauksen suhteen on otettu vapauksia ja tupeeraukset ovat ehtaa 1960-lukua.

Käyntikorttini –elokuvan yleisömenestys oli vuoden 1964 heikoin ja sitä ei edes esitetty kaikissa kaupungeissa. Heikon yleisömäärän myötä ohjaaja Kivikosken uralle tuli pitkien elokuvien osalta vuosia kestänyt tauko.

Naispääosassa nähdään televisiokuuluttaja Sirkka Timoska, jolle rooli jäi ainoaksi pitkässä elokuvassa. Miespääosaan ohjaaja Kivikoski kiinnitti teatterinäyttelijän Pentti Lähteenmäen, joka oli nähty avustajana muutamassa sotilasfarssissa.

Näyttelijöistä Timoska keräsi eniten kehuja roolisuorituksestaan.

”Sankarittarensa valinnassa Kivikoskella on ollut enemmän onnea. Sirkka Timoskassa on tervettä kukkeutta vaadituissa ’ihannetytön’ mitoissa, ja replikoinniltaankin hän on filmin harrastelijaesiintyjistä luontevin”, kirjoitti ktiitikko Heikki Eteläpää Uusi-Suomessa.

Elokuvan tv-ensi-ilta oli vuonna 1965 ja sítä seurasi 840 000 katsojaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone