Tänään TV:ssä rankka suomalaiselokuva 1980-luvulta – rankaisematon raiskaus johtaa karmeisiin seurauksiin – ”Antti Litjaa alkaa vihata melkeinpä oikeasti”

Lain ulkopuolella (K16) – Yle Teema tiistaina 22.09. klo 21:55

Vuonna 1987 valmistunut draama kertoo rankasta tapahtumasta. Rankaisematta jäänyt raiskaus ja johtaa rajuihin jälkiseurauksiiin, kun uhrin raivostuneet läheiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä.

Raiskaajan roolia tarjottiin aluksi Pentti Siimekselle, mutta tämän kieltäydyttyä roolin sai Antti Litja, jonka suoritus on suorastaan pirullinen.

Elokuvassa nähdään mieleenpainuvia roolisuorituksia. Sivurooliin jäävää uhria eli Saaraa esittää Pirjo Luoma-aho, ja hänen puolisoaan Taneli Mäkelä. Saaran kostonjanoista veljeä esittää Kari Heiskanen.

Käsikirjoittaja Olli-Pekka Parviainen ja Kari Heiskanen saivat Jussi-palkinnon.

”Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan erinomaisia kehui Katso-lehden kriitikko Antti Lindqvist.

”Taneli Mäkelä on täydellinen perisuomalaisen umpimielisenä miehenä, jonka paineet murtuvat räjähtämällä. Kari Heiskanen tekee toistaiseksi parhaan elokuvaroolinsa vihan kalvamana kyynikkona. Antti Litjaa alkaa vihata melkeinpä oikeasti, ja Pirjo Luoma-aho on vakuuttava naisena, jolle kaikki miesten teot aiheuttavat kärsimystä.”

Lain ulkopuolella oli Ville Mäkelän esikoisohjaus. Vaikka elokuva sai pääosin kehuja, hän ei ole ohjannut sen jälkeen pitkää elokuvaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone