Tänään TV:ssä: Raju kotimainen kulttielokuva käsittelee seksityötä, alkoholismia ja rikollisuutta – nimikin herätti huomiota

Me (K12) – Keskiviikkona 18.11. klo 13:10

Reino Lahtisen Arvottomat -näytelmään perustuvassa tarinassa alkoholisoitunut entinen pappi Urpo Urpo (Åke Lindman) viettelee nuoren tytön ja joutuu lopulta vankilaan.

Vaimo Meeri (Rose-Marie Precht) alkaa miehensä vankilareissun aikana myydä seksipalveluja. Vankilasta vapauduttuaan aviomies ei pysty vakuuttamaan vaimoaan paremmasta elämästä, vaan tämä palaa kadulle. Traagisen tarinan edetessä mukaan saadaan myös Meerin kadoksissa ollut poika, mutta elämälle ei näy onnellista loppua.

Vuonna 1961 valmistunut Me on lyhyin suomalaisen näytelmäelokuvan nimi. Elokuva oli mukana Karlovy Varyn elokuvajuhlilla 1962, mutta palkintoa ei herunut.

Rauha Rentola voitti  Jussi-patsaan viinatrokari Ullan roolistaan. Elokuvan yleisömenestys oli ilmestymisvuoden heikompia.

Elokuva keräsi pääasiassa positiivisia arvioita. Myöhemmissä kritiikeissä elokuvan on mainittu omaavan kulttielokuvan aineksia.

”Filmin tunnelma säilyy kaiken aikaa puoleensavetävänä, niin tiiviisti kuin pysytelläänkin Meerin hieman tunkkaisessa murjussa, kamera löytää sieltä yhä uusia ja uusia katsomiskulmia, ihmistyypit luonnehditaan hyvin esiin ja arjen realismi säilyy kaiken aikaa aitona”, Uusi-Aura-lehden arvostelija kirjoitti.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone