Tänään TV:ssä parjattu suomalaiskomedia – katsottiin jopa häväistykseksi kulttuuriamme kohtaan

Vuonna 1954 valmistuneessa komediassa legendaarisen koomikon Esa Pakarisen esittämä Severi Suhonen matkustaa Helsinkiin maistelemaan kulttuuria

Repe Helismaan käsikirjoittama Hei, rillumarei! edustaa sen aikaista rillumarei-kulttuuria täysin palkein nimeään myöten.

Muiden lajityylin elokuvien mukaan se sai  kriitikoilta murska-arvostelut, mutta komediannälkäinen yleisö katsoi sitä mielellään.

Myös tekijät ymmärsivät epäsuhdan: Elokuvassa jopa irvaillaan korkeakulttuurin kustannuksella. Helismaan kerrotaan kirjoittaneen elokuvan kostoksi kriitikoille.

Monet kriitikot katsoivat elokuvan jopa häväistykseksi kulttuuriamme kohtaan.Monet heistä eivät niinkään analysoineet itse elokuvaa, vaan pohtivat kulttuurimme tilaa.

”Kaikki me tietenkin toivomme, ettei tämä filmi olisi uusi pykälä kotimaisen elokuvatuotantomme ohjelmajulistuksessa. Pidettäköön sitä pesuvetenä: se piristää silmät näkemään, että jossain on vikaa”, Suomen Sosiaalidemokraatti -lehti kirjoitti.

”Summa summarum: Kulttuurimme ei ole niin löysälle perustalle rakennettu, että se kaatuu Esa Pakarisen temppuiluun tai haitarinsoittoon”, näki puolestaan Pertti Hemánus Ylioppilas-lehdessä.

Katso pala elokuvasta alempaa.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone