Tänään TV:ssä mukadokumentti kotimaisen duunariperheen elämästä – ”Jokaisen suomalaisen pitäisi nähdä tämä”

(1993) Fiktiivinen dokumentti maailman parhaasta kansasta ja maailman parhaasta presidentistä sekä Virtasen suvun elämästä kolmessa sukupolvessa. N: Tiina Pirhonen, Kari Sorvali. Ohjaus Pekka Mandart.
Kuvassa isä Virtanen (Kari Sorvali) ja äiti Virtanen
(Tiina Pirhonen).
Kuva: Mandart Production Ay / Yle Kuvapalvelu

Pekka Mandartin vuonna 1993 ohjaama Virtaset ja Kekkonen yhdistää draamaelokuvaa ja arkistomateriaalia.

Fiktiivinen dokumentti kertoo maailman kertoo parhaasta kansasta ja maailman parhaasta presidentistä sekä Virtasen suvun elämästä kolmessa sukupolvessa.

Kuviitteelisten Virtasten ja Kekkosen tarinaa seurataan 1950-luvulta 1980-luvulle saakka,

Vuonna 1956 Kekkonen voittaa vaalit, mikä saa Virtasten työläisisän kiroilemaan. Samaa myötä kun Suomi vaurastuu ja elintaso hiljaa kohoaa niin, että televisiot ja autot yleistyvät, Virtasten perheeseen hiipii sydänsairaudet, alkoholismi ja nuorten muutto pääkaupunkiin. Vuosikymmenen lopulla Kekkonen on luonut Neuvostoliittoon luottavaiset välit, ja rouva Virtanenkin lähtee käymään Leningradissa. Isälle yhteiskunnan muuttuminen on kovempi paikka, mutta äiti yrittää pysyä kärryillä ja osallistuu Vietnam-keräykseen. Isä eristäytyy urheilumenestysten ja harrastusten maailmaan”, Ylen sivuilla kirjoitetaan elokuvasta.

Elokuva keräsi kiitosta.

”Jokaisen suomalaisen pitäisi nähdä Pekka Mandartin ohjaama herkullinen valedokumentti”, julisti Iltalehden Olli Mannine.

”Pekka Mandart on ottanut suuren urakan: kertoa dramatisoituna dokumenttina suuren ikäluokan historia…’Maailman parhaan kansan ja presidentin’ kehitys näyttää tahattomalta koomiselta farssilta, jossa asiavälähdykset ja ihmiskohtalot velloutuvat karkeasti eteenpäin”, kirjoitti puolestaan Helsingin Sanomien Mikael Fränti.

Virtasten perheen vanhempia esittävät koko kolmenkymmenen vuoden matkan ajan Kari Sorvali ja Tiina Pirhonen. Elokuvan ohjasi vuosi sitten kuollut Pekka Mandart, jonka muut pitkät elokuvat ovat Going to Kansas City (1998) ja Keisarikunta (2004).

Lähde: Yle, Elonet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone