Tänään TV:ssä: Michael Cainen tähdittämä vakoilutrilleri kuvattiin Suomessa – suomalaisnäyttelijöille ei herunut rooleja

Miljardin dollarin aivot (K12)

Yle Teema esittää lauantaina vuonna 1967 valmistuneen brittiläisen vakoiluelokuvan Miljoonan dollarin aivot.

Len Deightonin romaaniin perustuvassa ja Ken Russellin ohjaamassa elokuvassa yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer (Michael Caine) toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla.

Suomalaisittain on mielenkiintoista, että elokuva on kuvattu pääosub talvisessa Helsingissä, Turussa ja Porvoossa. Elokuvassa ajetaan niin potkukelkalla, moottorikelkalla kuin ratikallakin. Loppukohtaus on kuvattu Isossa-Britanniassa.

Tästäkään huolimatta suomalaiset eivät kelvanneet edes pienimpiin rooleihin, mutta elokuvassa voi nähdä vilahdukselta Åke Lindmanin tai Pirkko Mannolan.

Ylen mukaan Ainoaa varsinaista suomalaisroolia, kohtalokasta kaunotarta Anjaa, esittää Françoise Dorléac. Hän oli Catherine Deneuven isosisko. Hän menehtyi auto-onnettomuudessa joitakin kuukausia ennen elokuvan ensi-iltaa.

Ulkomaiset elokuvantekijät kääntyivät Neuvostoliiton aikana usein Suomen puoleen, jos tarvittiin uskottavia näkymiä tuolloin kovin suljetusta itänaapuristamme. 1960-luvun agenttiseikkailu Miljardin dollarin aivot (Billion Dollar Brain, 1967) on tästä syystä nyt erittäin maukasta katsottavaa, sillä se on kuvattu lähes kokonaan Suomessa – ja poikkeuksellisesti Suomi esittää siinä myös enimmäkseen Suomea eikä Neuvostoliittoa”, Ylen sivuilla kerrotaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone