Tänään TV:ssä maailman parhaaksi komediaksi valittu klassikko – kiellettiin monissa maissa

brianin elämä

Brianin elämä (K12) – Yle Teema

Monty Python -ryhmän vuonna 1979 valmistunut komedia kertoo Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita.

Kristinuskosta satiiria vääntävä elokuva joutui sensuurin hampaisiin ja kiellettiin kokonaan monissa maissa. Suomessa elokuvaa esitettiin aluksi leikattuna versiona, mutta esimerkiksi Norja ja Islanti kielsivät sen kokonaan.

Brianin elämä kuuluu sarjaan ”jokaisen leffafanin nähtävä”. Siitä on kehkeytynyt 40 vuodessa elokuvaklassikko ja sen repliikkejä lainataan ahkeraan. Elokuvan päätöslaulu Always Look on the Bright Side of Life soi jopa hautajaisissa.

Vuonna 2000 Total Film -lehti äänesti Brianin elämän kaikkien aikojen parhaaksi komediaksi. Vuonna 1999 British Film Instituten kyselyssä elokuva äänestettiin kaikkien aikojen 28. parhaaksi brittielokuvaksi.

Yle kirjoittaa elokuvasta seuraavaa:

Kaikkien aikojen hauskimpiin elokuvakomedioihin kuuluva Brianin elämä aiheutti valmistumisensa aikaan jopa mellakoita. Syytteet uskonnonpilkasta osuivat ainakin siinä mielessä harhaan, että elokuvan herjat kohdistuvat tekopyhyyteen ja uskonnon käyttämiseen politiikan käsikassarana. Nämä sivallukset tekevät elokuvasta myös aina vain ajankohtaisemman.

Katso päätöslaulu alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone