Tänään TV:ssä: Liinu jaksoi elää 2-vuotiaaksi – äidin videopäiväkirjasta syntyi lohduton dokumentti

Liinu on parantumattomasti sairas ja tulee kuolemaan ennen kolmatta ikävuottaan. Suurperheen arjen täytyy kuitenkin jatkua. Rehellinen ja kaunistelematon dokumenttielokuva elämästä kriisin keskellä ja sen jälkeen. O:Henriikka Hemmi. HD. Kuvassa Liinu
äidin sylissä sairaalassa. -- Yle Kuvapalvelu

Henriikka Hemmin ohjaama omakohtainen ja koskettava dokumenttielokuva Meidän Liinu kertoo Haapalaisten suurperheestä, jonka kuopus on parantumattomasti sairas ja tulee kuolemaan pienenä.

Hemmin ystäväperheellä Haapalaisilla on viisi lasta ja omakotitalo Liperissä. Talo on täynnä hirtehistä huumoria, naurua ja rakkautta. Kun Laura odotti kuopustaan Liinua, kävi ilmi, että kaikki ei ole kunnossa. Liinulla todettiin hydrokefalia, eli vesipää ja hänen päähän asennettiin suntti aivopaineita tasaamaan. Lääkärit ennustivat, että Liinu tulisi elämään täysin normaalia elämää. Puhuttiin korkeintaan oppimisvaikeuksista. Mutta kun epileptiset kohtaukset alkoivat, alettiin epäillä jotain vakavampaa. Tutkimuksia jatkettiin ja Laura ja Liinu viettivät paljon aikaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Liinulla todettiin erittäin harvinainen aivoja tuhoava Aleksanterintauti, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Elinajanennustetta ei voitu antaa, mutta puhuttiin ennemminkin kuukausista kuin vuosista.

Dokumentissa Laura ja Mika Haapalainen yrittävät selviytyä niin byrokratiasta kuin arjen haasteistakin vammaisen lapsen kanssa. Miten selvitä ja pysyä järjissään kun oman lapsen kuolema tekee vääjäämätöntä tuloaan? Mistä perhe ammentaa voimaa jaksamiseen? Miten muut lapset reagoivat tilanteeseen?

Kahden vuoden ajan Laura taltioi Liinun ja perheen yhteistä matkaa videopäiväkirjaansa. Kuvaamalla hän haluaa muistaa tyttärensä ikuisesti.

Lähde: Yle

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone