Tänään TV:ssä lännenklassikko – stuntmiehen kuolema romahdutti ohjaajaan

Ratsuväen urhot (K12) – Yle Teema torstaina 9.07. klo 21:00

Ylen Kuukauden western kertoo ratsuväkiyksiköstä, joka Yhdysvaltain sisällissodan aikana livahtaa rintamalinjojen läpi iskeäkseen syvälle Etelän rautatieverkostoon.

Pääosissa nähdään legendaariset näyttelijät John Wayne ja William Holden. Molemmat kuittasivat rooleistaan 750 000 sen aikaista dollaria, joka oli ennätyssuuri palkkio siihen aikaan.

Lännenklassikkoa varjostivat ylisuuriksi paisuneet tuotantokustannukset ja erimielisyydet. Wayne ja ohjaaja John Ford joutuivat tukkanuottasille käsikirjoituksen sisältämästä murteesta, jota Wayne halusi muokata. Ford suostui kuitenkin näyttelijän muutosehdotuksiin.

Suurempi tragedia tapahtui suuren taistelukohtauksen aikana, kun kokenut stunt-näyttelijä Fred Kennedy putosi hevosen selästä ja kuoli saamaansa niskamurtumaan.

Traaginen onnettomuus romahdutti ohjaaja Fordin. joka tunsi olevansa vastuussa miehistöstään. Hänen elämäkerrassa kerrotaan, että onnettomuuden johdosta ”hän menetti kiinnostuksen elokuvaansa kohtaan”.

Vuonna 1959 ilmestynyt elokuva pohtautuu Harold Sinclairin samanimiseen romaaniin.

Elokuva nousi katsojatilastojen kärkeen USA:ssa, mutta se tuotti silti tappiota. Myös kriitikoiden suhtautuminen oli viileää.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone